Murujemy grill w ogrodzie

Na grill murowany trzeba mieć w ogrodzie miejsce. Jeśli przestrzeń pozwala na wkomponowanie konstrukcji, to być może warto zastanowić się nad jej wykonaniem.

Argumentem przemawiającym za wykonaniem grilla murowanego jest wygoda. Konstrukcja znacznie ogranicza przygotowania każdej biesiady w ogrodzie. Nie trzeba go wynosić ani składać, nie wymaga miejsca na przechowywanie zimą, ani nie rdzewieje.

Zastanawiając się nad lokalizacją trzeba uwzględnić, by:

- grill znajdował się blisko miejsca biesiadowania – wtedy osoba pilnująca potraw będzie aktywnym uczestnikiem spotkania;
- grill nie pojawił się w bliskim sąsiedztwie domu bądź innych budynków – unikniemy w ten sposób zabrudzenia elewacji dymem i tłuszczem.

Grill można wykonać samemu, a można kupić gotową konstrukcję. Materiały do wykonania to cegła klinkierowa, bloczki betonowe, kamienne cisy, łupki, kamienie polne – granity, sjenity i inne twarde skały. Z piaskowca również można wybudować grilla, jednak ze względu na porowatą strukturę, łatwiej się brudzi i szybciej niszczeje. Grunt, by użyty materiał był odporny zarówno na mróz jak i wysokie temperatury. Budując grilla samemu z pojedynczych cegieł, mamy większy wpływ na jej ostateczny kształt.


Lokalizacja


Gdy zdecydujemy się na budowę grilla samemu, pierwsze, co trzeba zrobić, to wybrać lokalizację. Może to być środek ogródka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać grilla przy ścianie budynku. Takie projekty również się spotyka, ale trzeba pamiętać o tym, że unoszący się znad grilla dym może prowadzić do zabrudzenia elewacji.


Fundament

Kolejny krok to wykonanie fundamentu. Do budowy można zastosować wylewkę cementową, bloczki fundamentowe lub płytę fundamentową. Zazwyczaj sięga on na głębokość około 60 cm. Płyta fundamentowa powinna mieć grubość około 20 cm i należy układać ją na 30-centymetrowej warstwie zagęszczonego żwiru. Do murowania grilla można użyć gotowej zaprawy do kamieni, ale można też zastosować zaprawę cementową. Podczas murowania należy systematycznie zmywać z kamieni zabrudzenia z zaprawy, gdyż po zaschnięciu są trudne do usunięcia!


Ruszt

Jeśli chodzi o ruszt, dobrze, by nie był elementem stałym. Wyciągany ruszt znacznie łatwiej doprowadzić do porządku. Ruszt zazwyczaj osadza się w szczelinie pozostawionej w spoinowaniu między cegłami tworzącymi ściankę grilla lub na wmurowanych w nią bolcach. Ruszt i szufladę paleniska trzeba kupić pod wymiar np. w zakładzie ślusarskim bądź markecie. Warto zastanowić się nad wykonaniem komina, który odprowadzi dym. W płycie paleniska dobrze jest zrobić kilka niewielkich otworów. Dzięki nim zwiększa się ciąg powietrza i proces spalania jest lepszy.
 

Blat

Czas na dopasowanie elementu w postaci blatu roboczego. Warto go uwzględnić – element jest przydatny, bo ułatwia przygotowania do biesiady, nie zabierając miejsca na stole, przy którym siedzą goście. Blat można wykonać z tego samego materiału, co ścianki, a można z zupełnie innego. Ważne, aby nie chłonął zanieczyszczeń i łatwo go było umyć. Jeśli będzie to drewno lub piaskowiec, koniecznie trzeba go zaimpregnować.

Pamiętajcie!
Nie należy rozpalać ognia w grillu od razu po jego zbudowaniu! Poczekajmy dwa tygodnie, aż wyschnie zaprawa. Pierwszy ogień powinien być niewielki, by zaprawa powoli doschła i zahartowała się.

źródło:
http://www.obud.pl/art,12821,grill-murowany,d_ogrody